KicsiKözepesNagy

Ki Cesar Millan?

Cesar Millan-t vagy, ha jobban tetszik a csodálatos kutyadokit, avagy a kutyákkal suttogót ma szinte egyetlen kutyatartó társunknak sem kell bemutatni.
A tanításait viszont szerintünk nem lehet elégszer látni, láttatni.
Ennek is teret adunk oldalainkon, azonban először röviden mégis összefoglaljuk életét, mégpedig az Ő "szavaival".

Ha nem ismernél a National Geographic Channel által sugárzott Dog Whisperer (a csodálatos kutyadoki, avagy a kutyákkal suttogó) című sorozatból, hadd mutatkozzak be. Cesar Millan vagyok, és alig várom, hogy megoszthassam veled egy egész élettapasztalat bölcsességét, melyre kutyák között élve és dolgozva tettem szert. Az évek során többezer reménytelen esetnek titulált kutyát rehabilitáltam.
Néhány szót magamról. 1990-ben üres zsebbel érkeztem Mexikóból az Egyesült Államokba, azt az álmot dédelgetve, hogy a világ legjobb kutyakiképzője leszek.
Kutyakozmetikusként kezdtem, majd egy jóhírű kutyaiskolában dolgoztam, ahol kutyakiképzést tanultam. Már az első napon világossá vált számomra, ez a tipusú "bentlakásos képzés" alkalmatlan arra, hogy a gyakran ideérkező labilis, félénk, visszahúzódó, agresszív, kezelhetetlennek vélt kutyák, megszabadulhassanak neurotikus viselkedésüktől. Az igaz, hogy a hagyományos kiképzés segíthet egy szelíd, nyugodt alaptermészetű kutyának jobban lehiggadni, de egy instabil eb esetében sokszor csak ronthat a helyzeten. Mégpedig azért mert a hagyományos kiképzés humánpszichológián alapszik és nem "szólítja meg" a kutya igaz természetét, figyelmen kívül hagyja valódi igényeit. Maradtam egy darabig a szakmát kitanulni, de tisztában voltam vele, ez nem az az álom, amit elképzeltem magamnak és a kutyáknak. Itt az iskolában már híre ment, hogy kezelni tudom a legagresszívebb egyedeket , és legerősebb fajtákat is, mint a pitbull terrier, rottweiler, németjuhász, a legproblémásabbak mindig nálam kötöttek ki.
Pár éven belül már agresszív rottweiler falkákkal dolgoztam, beleértve Will Smith és Jada Pinkett Smith néhány kutyáját. Will és Jada felelősségteljes kutyatulajdonosok, akiket lenyűgözött természetes tehetségem a kutyákhoz. Nagylelkűen beajánlottak barátaiknak és kollégáiknak, akik közül sokan híres emberek. Soha nem reklámoztam magam, vállalkozásom híre kizárólag szájról szájra terjedt.

Hamarosan beindult az üzlet, és sikerült megnyitnom a Kutyapszichológiai Központot Dél-Los Angelesben, ahol harminc-negyven olyan kutyát tartok egy falkában, akik senkinek nem kellenek. A legtöbbjük menhelyről vagy fajtamentő szervezetektől kerül ide, mert vagy kezelhetetlennek tartják őket vagy különféle viselkedésproblémák miatt a gazdáik megszabadultak tőlük. Sajnos mivel nincs elég "elaltatásmentes" kutyamenhely, a legtöbb elhagyott állatra az eutanázia valamely formája vár. Az általam kimentett kutyák azonban, a rehabilitációt követően, boldog, hasznos falkatagokká válnak.

Sokan közülük végül szerető, felelősségteljes befogadó családra találnak. Falkámban töltött idejük során a kutyák, akiket egykor halálra ítéltek, pozitív szerepmodellként szolgálnak ügyfeleim problémás kutyái számára.

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!

k g2011-03-04 20:02:25 #1
jó a cikk, csak a forrásmegnevezés maradt le:) http://www.emberkepzes.eoldal.hu