KicsiKözepesNagy

Modern kutyaeledelek

Mi alapján válasszunk a sokféle kutyatáp közül?

Manapság már nem az ételmaradékot kapja a kutya, hanem modern tápokkal etetik őket, amelyeknek számos fajtáját megtalálhatjuk az üzletek polcain.

Míg pár évvel ezelőtt csupán néhány fajta táp volt, mára már akár 20 féle eledelt is kínál egy bolt. Sokan az eladó vagy ismerőse tanácsára vásárolja meg valamelyik fajták, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem minden kutyának ugyanarra van szüksége.

A kutyatáp kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy életkor szerint melyik a legmegfelelőbb. A kölyökkutyáknak több proteint, kalciumot, zsiradékot tartalmazó eledelre van szükségük, ugyanis a fiatal szervezetnek megfelelő mennyiségű alkotóelem kell. Felnőtt tápot 9 hónaptól vagy egy évtől lehet adni az állatoknak. Ha izgő-mozgó kutyánk van, akkor olyan táp kell, amelynek nagyobb az energiatartaléka. Ha a kutyusunk inkább szeret lustálkodni, mint naphosszat szaladgálni, akkor a túlzott energiatartalékkal elhizlalhatjuk. A kutya méretét is figyelembe kell venni a kiválasztáskor, hiszen egy kistestűnek olyan eledel kell, amelyet könnyen meg tud rágni. Ma már az sem akadály, hogy kutyafajta szerint vásároljunk tápot, hiszen vannak már olyan profi kutyaeledelek, amelyek konkrétan egy fajtára specializálódnak. Az öregkorban lévő állatoknak olyan eledelre van szükségük, amely az idősebb szervezetet segíti, hogy minél tovább élhessen.

A mai modern tápok teljesen naturális összetevőkből készülnek, festékanyagok, illetve húspótló nélkül. A kutyákat lehet csupán táppal etetni anélkül, hogy mást is adnánk nekik, a fiatal kutyáknál esetenként plusz vitamint, kalciumot ajánlanak az orvosok.

Forrás: http://www.szatmar.ro/

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!