KicsiKözepesNagy

Börtönben talált kutyatársra Szabina

Alapfokú engedelmességi tanfolyamot szervezett árva, örökbefogadásra váró kutyusoknak a Menhely az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány a fiatalkorúak kecskeméti börtönében. A tanfolyamon a kutyavezetők fogvatartottak, akik mindig ugyanazzal a kutyussal vesznek részt az órákon. A vizsga novemberben lesz a Wéber Ede utcai objektumban.

A kecskeméti alapítvány hat kutyája több héttel ezelőtt kezdte meg a börtönben az alapengedelmességi kiképzést. Tőzsér Judit, a Menhely az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány elnöke, és Szabó Attila, a Cerberos kutyaiskola vezetőjének ötlete volt, hogy fiatalkorú fogvatartottakat vonjanak be a menhelyi blökik 40 órás tanfolyamába. Kecskeméten ugyanis egyre több árva, menhelyre került kutyát eleve kiépezve adnak ki az új tulajdonosoknak. Nem okoz gondot a kutyáknak az „ül, fekszik, helyben marad!” parancs, és türelmesen elviselik egy másik kutya társaságát. Ezek pedig - lehet mondani - a rácsok mögötti új gazdiknak sem ártottak...

- A terápiás kutyakiképzésre olyanokat választottunk, akik az intézeti közösségben periférián vannak. Vagy erőszakos bűncselekmények miatt kerültek hozzánk – magyarázta Sinkó Éva büntetés-végrehajtási őrnagy, a fiatalkorúak kecskeméti börtönének vezető nevelője. – Jó úton járunk, mert a kutyavezetők magatartásában lehet mérni a változást. Fegyelmet tanulnak, és közben még a „kutyatárs” élményt is megtapasztalják.

A hat kutyából az egyiknek már biztosan van új gazdája. A budapesti Szabina ugyanis azt tervezi, hogy április szabadulását követően kiveszi a menhelyről Caspert, az egy éves keverék kutyust, akit a tanfolyamon ismert meg, és hazaviszi magával a fővárosba.
Forrás: N.N.M. Civilnapló

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!