KicsiKözepesNagy

Barátaink, bronzba öntve



Október 4. az állatok világnapja – összeállításunkban az ember legjobb barátai előtt tisztelgünk. Azt, hogy a kutya milyen sokféleképp kötődik az emberhez, nem is lehetne érzékeltetni jobban, mint a világ kutyaszobrainak – persze korántsem reprezentatív – áttekintésével.




A kutya, aki lángba borította Londont



A kutyaszobor és helye, az eltávolítását követően. Kép: Wikipédia


Az úgynevezett „Barna kutya-affér” a 20. század eleji Nagy-Britannia egyik legnagyobb skandaluma volt. A londoni egyetem orvosi karán rendszeresen kísérleteztek kutyák bevonásával; így dolgozott például William Bayliss is, akinek e munkája vezetett a hormonok felfedezéséhez. Bayliss-t a hasonló kísérletek elleni tiltakozásként 1875-ben alapított állatjogi szervezet, a National Anti-Vivisection Society nyilvánosan elítélte, ő azonban pert indított – és nyert. A szervezet és az ügy támogatói válaszképp egy kutyaszobrot állítottak 1906-ban Battersea-ben, „Anglia férfijai és asszonyai, meddig mehet ez így tovább?” felirattal. Az ügy hamar politikai jelentőségre tett szert, az emlékművet rendszeresen megrongálták, 1907 decemberében pedig ezerfős, a korabeli sajtóban „kutyaellenesnek” nevezett tömeg csapott össze a Trafalgar Square-en rendőrökkel és a kísérleteket ellenző aktivistákkal, szüfrazsettekkel, szakszervezeti tagokkal. A folyamatos rendbontások miatt Battersea vezetése 1910 márciusában elbontotta a szobrot és beolvasztotta a kutyaalakot. Csak 1985-ben pótolták a Battersea Parkban egy kisebb szoborral. Az eredeti helyszínen ma is megvan az egykor a szobrot óvó kerítés.


Szerethető kutya, kis hendikeppel



Patrick Amiot kutyaszobra Sebastopolban. Kép: patrickamiot.com


Alighanem a világ egyik legnagyobb kutyaszobra áll a kaliforniai Sebastopol városában, egy állatkórház előtt. Az utánfutóra épített szobrot kidobott és maradék anyagok felhasználásával készítette Patrick Amiot, akinek ez a specialitása és csaknem 250 hasonló szobra áll a környéken – de ez a legnagyobb. A lavórorrú eb kinézete nem épp hétköznapi, de kétségtelenül szeretetre méltó.


Az ételhordó hűséges őrzője



A szobor első változata és az 1932-ben felavatott mai. Kép: Wikipédia


Az új-dél-wales-i Gundagai városától nyolc kilométerre, az út mentén áll egy furcsa szobor, egy zöld dobozon üldögélő kutyával. Maga az ausztrál miniszterelnök avatta fel 1932-ben, de elődje már 1926-ban elkészült – igaz, inkább bájosan amatőr alkotásként, semmint valósi szoborként. A szobor hivatalosan azoknak az úttörő munkásoknak az emlékét őrzi, akik utat építettek a környéken, megnyitva az ismeretlen tájat. Egy helyi legenda tartja számon azt az ebet, aki hűségesen őrizte gazdája ételhordóját („tuckerbox”), amíg az az útépítésen dolgozott. Az őt ábrázoló emlékmű ma népszerű turisztikai látványosság. 1992 óta évente fesztiválokat rendeznek a környéken, 2006-ban pedig, hála az úttörő munkásoknak, nem messze egy KFC-t és McCafét tartalmazó vendéglátó központ is megnyithatott.


Hatvan éve figyel az Erzsébetváros őre



Maugsch Gyula dogszobra a VII. kerületben. Kép: hg.hu


Jócskán akadnak kutyák a főváros szobrain: a Várban Mátyás lábánál figyel kettő, a Duna-korzón labdára várót Rogán Antal saját beagle-jével együtt avatta fel, a Baross utca és a körút kereszteződésénél pedig egy csirketolvajt tart sakkban a ház őrzője. A legrégibb és a legismertebb önálló kutyaszobor Maugsch Gyula alkotása, és 1938-ban eredetileg a Szilágyi Erzsébet fasorban állították fel. A méretes alkotást a háború után vitték jelenlegi helyére, a néhány évvel ezelőtt bekerített, zsebkendőnyi parkba a VII. kerületben, az Izabella utca és a neves állatorvos, Hutÿra Ferenc nevét viselő utca sarkánál. A források azt is tudni vélik, hogy a szobor modellje Némethy Károly politikus-jogászdoktor Fool névre hallgató dogja volt – ám hogy a főváros miért rendelte meg a szobrot, nem sikerült kiderítenünk.


Háborús hősök



A háború áldozatául esett kutyák emlékműve Guamon. Kép: Beverly & Pack, flickr.com


25, a haditengerészet kötelékében szolgáló kutya veszett oda 1944-ben, amikor az Egyesült Államok visszafoglalta Guam szigetét a japán megszállóktól. Mindegyikük neve olvasható azon az emlékművön, amelyet a helyi katonai támaszpont mellett állítottak 1998-ban, tetején egy bronz dobermannal. Guam szigetén a kutyák elsősorban postásként, hírvivőként és felderítőként dolgoztak, aknákat és csapdákat azonosítottak. A világ számos hadserege veszi hasznát ma is a kutyáknak katonai bevetéseknél; a legutóbbi ominózus eset Oszáma bin Láden 2011 májusában történő elfogása és kivégzése, ahol a Cairo nevű malinois segítette a kommandósokat.


Az elnöki eb



Franklin Delanoo Roosevelt emlékműve Washingtonban. Kép: Wikipédia


Bár maga Franklin Delanoo Roosevelt megelégedett volna egy íróasztal nagyságú kőtömbbel, ha valaha emlékművet állítanak neki, utódja, Bill Clinton 1997-ben az Egyesült Államok egyik legnagyobb szoboregyüttesét avatta fel a tiszteletére. A 30 ezer négyzetméteren elterülő kompozíció 12 évet ível át, és számos szobrász együttes munkája. Magát az elnököt úgy ábrázolták, ahogyan számos fotó tanúsága szerint rendszeresen megjelent a nagyközönség előtt: tolószékét hatalmas lepel takarja, oldalán pedig kutyája, Fala. A híres skót terrier öt évig volt FDR kedvence, és hét évig élte túl gazdáját. Fala minden útjára elkísérte Rooseveltet, aki egy alkalommal véletlenül ott felejtette az Aleut-szigetek egyikén, Alaszka magasságában. Az elnöki ebért haditengerészeti romboló sietett vissza - legalábbis ez volt a történet verziója a republikánusok szerint az 1944-es elnöki kampányban, amelyet Roosevelt egy tréfás szónoklatban, az ún. Fala-beszédben utasított vissza, mondván: a rágalmakat kutyája igen a szívére vette, és azóta már nem a régi.


A földrengések hőse



Mancs szobra Miskolc belvárosában, 2006 novemberében, közel három héttel a halála után. Kép: Wikipédia


Még életében, 2004-ben szobrot kapott Magyarország leghíresebb kutyája, Mancs, aki tíz év alatt a miskolci Spider mentőcsoport tagjaként „több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában” – mint az magán a szobron is olvasható. A különleges képzett és tehetséges kutya leghíresebb esete ahhoz a kislányhoz kötődik, akit 82 órával a szülőházát összedöntő földrengés után sikerült élve kimenteni a romok közül 1999-ben, a törökországi Izmitben. Miután Mancs 2006-ban tüdőgyulladást kapott és elhunyt, gazdája saját kertjében temette el, a Szanyi Borbála műhelyében készült Szinva-parti szobornál pedig több száz gyertyát gyújtottak a hős kutya emlékére.


A „Hercegek” kabalakutyája



Nemesi eb Harrisonburg-ben. Kép: mdsnbelle, flickr.com


Duke Dog, azaz Kutyaherceg a virginiai James Madison University kabalaállata. Az egyetem sportcsapata 1947-ben vette fel a „Dukes” („Hercegek”) nevet az iskola akkori vezetője, Samuel Page Duke tiszteletére. A névhez a hetvenes évek óta tartozik hozzá a kedélyes bulldog figurája, fején hercegi koronával. Bronzba öntve 2005 óta áll az egyetemi sportközpont előtt Harrisonburg-ben; a majdnem egy tonnát nyomót szobrot volt diákok adományaiból készítették el.


Kutya a Föld körül



Tanzániai bélyegblokk 2007-ből, Lajka útjának 90. évfordulójára


A (szocialista) világ leghíresebb kutyájának címére egy gazdátlan moszkvai eb tett szert, 1957-ben. Az oroszok csak 2002-ben merték nyilvánosságra hozni, hogy Lajka korántsem békés körülmények között szenderült örök nyugalomra, ahogyan korábban híresztelték, hanem néhány órával a Szputnyik 2 fellövését követően, a túlmelegedett műholdban gyakorlatilag megsült. Bár a tervezett tudományos adatoknak így csak egy részét lehetett értékelni, az kiderült, hogy az élő test képes átvészelni a föld körüli pályáig vezető utat – így Lajka lehetővé tette, hogy nem sokkal később a Szovjetunió embert juttasson a világűrbe. Az első űrutas emlékére 2008-ban állítottak szobrot Moszkva közelében, annál a kutatóállomásnál, ahol Lajkát felkészítették a repülésre; ez az emlékmű látható a fenti bélyegen.


Nyolcvan körül is fitt és fiatalos



Plútó-szobor a hongkongi Disney-parkban. Kép: niallkennedy, flickr.com


Ha a volt szocialista blokk legismertebb ebe Lajka, akkor a decens nyugaté nem más, mint a Disney-rajzfilmekből ismert Plútó, aki idén ünnepli első feltűnésének 80. évfordulóját. Miki egér ölebe a Disney-univerzum ötödik legnépszerűbb karaktere, csak gazdája, Donald kacsa, Minnie és Goofy előzik meg. Goofy-val ellentétben Plútó valódi kutya, azaz nem viselkedik ember módjára, leszámítva szokatlanul gazdag mimikáját és persze emberi értelmét; az elmúlt 80 év alatt mindössze egyetlen mondatot ejtett ki a száján, egy 1931-es képregényben: „Kiss me.” azaz „Csókolj meg.”. Plútó a harmincas években, a neki szentelt minisorozatoknak köszönhetően tett szert nagyobb népszerűségre, amely máig kitart, nem kis mértékben a szerte a világban létesített Disney-élményparkoknak köszönhetően.


Forrás: hg.hu

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!