KicsiKözepesNagy

Veszélyek kedvenceinkre-mérgezések

Kedvenceinkre nagyon sok veszély leselkedik a házban, és a ház körül egyaránt. Nagyon sok vegyszert használunk a mindennapi életben, melyek teljesen megszokottak, és nem is fordítunk rá különösebben nagy figyelmet. A háziállataink találkozása ezekkel a vegyszerekkel azonban könnyen végzetes lehet rájuk nézve. Néhány vegyszer szerencsétlen módon kellemes illatú, sőt jó ízű is, így a kutya vagy macska megeheti azokat. Az ilyen esetekben tetézi a bajt, hogy nagyon sok ezek közül a vegyszerek közül úgynevezett "elnyújtott hatású". Amennyiben nem látjuk, amikor a kutyus belenyalt a vegyszerbe, szinte lehetetlen időben felfedezni a mérgezés tényét. Legtöbbször mikorra kialakulnak a jellegzetes tünetek, a beteg gyógyulási esélyei drámaian romlanak. Néhány "tipikus" mérgezést ismertetünk az alábbiakban.

Rágcsáló írtó szerek
Hazánkban a rágcsálók írtására különféle kumarinszármazékokat, dikumarol, kumaklor tartalmú rodenticideket használnak. A mérgezés úgy jön létre, hogy a kihelyezett rodenticidet a kutyák, macskák feleszik, vagy a mérgezés miatt lassan mozgó, vagy elhullott patkányt, egeret elfogyasztják. Kutyákban rendszerint egyszeri nagyobb adag, macskákban az ismételt kisebb mennyiségek felvétele okoz mérgezést. Az egyik leggyakoribb mérgezés fajta. Ezek a szerek a mérgezés során heveny vérzékenységet okoznak. Tünetek: Az első klinikai tünetek a nagy mennyiségű méreg felvétele után 18-24 óra múlva jelentkeznek. Az ismételt kis méreg mennyiség 5-15 napon át ugyancsak súlyos mérgezést okozhat. Az állat bágyadt, nem szívesen mozog, sokat fekszik, étvágytalan, belső hőmérsékelte normális. A látható nyálkahártyák előszőr sápadtak, később porcelánfehérek. Egy, vagy több testnyílásból (szá)-, orr-, hüvely-, végbélnyílás) vér szivároghat, ritkán vérvizelés, véres bélsár ürítése is előfordul. Az elülső szemcsarnokban , a kötőhártya alatt, a szájfenéken vonalszerű vérzés, vagy kiterjedtebb véres beszűrődés mutatkozhat. A mellűri bevérzést először ismétlődő köhögés, majd egyre súlyosbodó, főleg mozgatáskor, lefogáskor jól szembetűnő, nehezített belégzés jelzi. Általános érvényességű igazság, hogy a kutya megszokottnál kevesebb mozgásigénye bajt jelez, ezért ilyen esetekben gyanakodjunk a mérgezésre is. A szőrt felhajtva a bőr alatt jól látható ödémák, " véraláfutás " szerű kékes-lila foltok alakulnak ki. A kutya úgy néz ki, mint akit alaposan helybenhagytak. Az izületek az ödémák miatt nehezen mozognak, ezért nem akar a kutya felkelni a fekhelyéről.. Sajnos az ilyen tipusú mérgezések esetén ebben az álapotban már elég nehéz a mérgezett állat gyógyítása, de nem lehetetlen!

Megelőzés
Vásároljunk korszerűbb szereket, melyek keserű anyaggal vannak átitatva, ezeket nem eszik meg a kutyák. Azonban még ezek a szerek is okozhatnak másodlagos mérgezést, amikor az állat a mérgezett rágcsáló megfogásával, vagy a tetemének az elfogyasztásával veszi fel a mérget. Legjobb tehát, ha a jól bevált "cserép és dió" vagy az üzletekben kapható ragacsos csapdákat használjuk, amennyiben rágcsálók lennének a ház körül. Ha mindenképpen mérget helyezünk ki, akkor olyan helyre tegyük, ahol csak a kistestű rágcsálók érhetik el, de a kutya nem fér hozzá. Készíthetünk kis kalodát is, melybe az egerek könnyedén bejuthatnak, de a kutya nem tudja a mérgezett étket kiszedni belőle.

Mi a teendő mérgezés esetén?
Amennyiben láttuk, hogy az állat elfogyasztja a mérget, haladéktalanul, de legkésőbb 12 órán belül vigyük állatorvoshoz. Vigyük magunkkal a szer csomagolását is, mert ez alapján orvosunk könnyen megállapíthatja a kezelés módját. Az időben beadott ellenméreg még nagyobb mennyiség fogyasztása esetén is megelőzi az állat elpusztulását! Általában hatásosak a K-vitamin tartalmú szerek.

Etilén-glikol mérgezés
Sajnos elég gyakran fordul elő a kutyák körében. Az etilén-glikol nagyon kellemes, édeskés ízű folyadék, mely a ház körül az autók fagyálló folyadékában fordul elő leggyakrabban. Csábító íze miatt a kutya szívesen felnyalogatja a garázsban, vagy kocsibeállóra kicsöpögött folyadékot.

Tünetek
Az etilénglikol felvétele után 0,5 - 1 óra múlva először bágyadtság, hányás, ataxia, később súlyosbodó elesettség, görcsrohamok, a végtagok remegése és mély kóma alakul ki. A tünetek súlyossága a felvett mennyiségtől függ, de általában nagyon rosszak a gyógyulási esélyek. Enyhébb mérgezés esetén is a szer vesekárosító hatása miatt súlyos szövődmények maradnak vissza.

Megelőzés
Nyitott edényben soha ne tároljunk fagyálló folyadékot. A gépjármű hűtőrendszerének rendszeres karbantartásával előzzük meg a szivárgásokat.

Különböző festékek, impregnáló szerek

Ólom és nehézfém tartalmú festékek: A mérgezést az emésztőcsatornába jutott és onnan felszívódó ólomvegyületek és más nehézfémek okozzák. A mérgezést leggyakrabban az olyan ólomtartalmú festékek felvétele (lenyalása) okozza, amelyeket kerítések, épületfelületek, vastárgyak és berendezések festésére használnak, vagy egyéb célra vesznek igénybe.

Egyéb festékek, olajok
A kutyák szívesen nyalogatják fel a növényi olajokból készült pácokat és faimpregnáló szereket. Ezek közül sok tartalmaz gomba és rovarölő adalékanyagokat, melyek erős mérgezést okozhatnak. Ezek a szerek viszonylag nehezen szívódnak be a faanyagokba, ezért akár 1-2 nappal a felület festése után is reális az esélye, hogy a kutya lenyalhatja a felületről

Tünetek
Étvágytalanság, nyálzás, ismételt hányás, hasi fájdalmakra utaló nyugtalankodás, a hasfal és a hasüreg tapintásával kiváltható fájdalom, hasmenés mutatkozik. Néhány nap után izgatottság, görcsök, indokolatlan ugatás, a környező tárgyak harapdálása és egyéb kóros viselkedésbeli változás lép fel. E rohamszerűen jelentkező idegrendszeri tüneteket átmeneti hőmérséklet-emelkedés kíséri. Elhúzódó- idült esetben váltakozó étvágy, gyakori hányás, kondícióromlás, hasmenéssel váltakozó bélsárrekedés, görcsrohamok, ritkán nyelőcső bénulás és következményeként nyelőcső-kitágulás, félrenyelés jelentkezhet. Megelőzés: Tartsuk távol a kutyát a frissen festett tárgyaktól és felületektől. Nyitott edényben, vagy a kutya által elérhető helyen ne tároljunk festéket, festékes ecsetet, törlőrongyot és hígítót.

Savas és lúgos anyagok
Savakkal és lúgokkal szerencsére ritkán történik mérgezés, mert még igen nagy hígításban is remekül megérzik ezen anyagok jelenlétét a kutyák. Szúrós szaguk miatt ösztönösen elkerülik az ilyen szereket.

Általános teendők mérgezés (gyanúja) esetén
- Akadályozzuk meg, hogy újabb adag mérget vegyen fel a kutya, a bőrfelületről távolítsuk el a méreganyagot.- Biztosítsunk kellemes hőmérsékletű, nyugodt helyet az állatnak.- Álljon rendelkezésére elegendő ivóvíz- Itassunk a kutyával tejet, vagy etessünk vele tojásfehérjét, ez lassítja a méreg felszívódását-Haladéktalanul szállítsuk állatorvoshoz. Az orvosnak mutassuk meg a mérgezést okozó szer csomagolását.

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!