KicsiKözepesNagy

A pékek korán kelnek...

Az elmúlt hétvégén 20 éves egyetemi férfibarátság tagjai voltak a Bodzás vendégház vendégei, a reggelijüket falusi jellegű, szinte kizárólag házi készítésű étkekből válogattam össze.

Szerepelt a kínáló tálon kecskepástétom fokhagymás, paprikás, petrezselymes ízvilággal, padlizsánkrém, amit forró sparheltben sütöttem héjastól vajpuhára, körözött házi készítésű túróból, házi tejföllel kikeverve, főtt tojás a kapirgáló tyúkjaimtól, és az elmaradhatatlan kecskesajt. Erre a hétvégére négyféle fűszerezéssel készítettem lágy, mozzarellás jellegű sajtot: fokhagymásat, színes borsosat - ez volt a legszebb -, olívásat és füstölt aromásat. Ez utóbbi ugyan nem a legtermészetesebb anyag, azonban nagyon fincsi ízt ad a sajtnak. Télen majd valamelyik "öregebb" sajtomnál kipróbálom a valódi füstölést is, esetleg a fahamuban érlelést, bár ez már megint egy másik ízvilág... Kaptak ízelítőt olívában érlelt, csípős-fűszeres kecskesajtból is.

És mivel ilyen reggeli mellé a frissen sütött házikenyér dukál, így hajnali keléssel, dagasztással elkészítettem az én jól bevált kis kenyeremet három féle lisztből (BL 55 liszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, és teljes kiőrlésű rozsliszt), egy kis zabkorpával megspékelve, enyhe köményes-korianderes-ánizsos fűszerezéssel (tényleg mindenből csak egy csipetnyit), forró sütőben 50 perc alatt kisütve, rácson langyosra hűtve, reggel kilenckor vendégeim asztalára felszolgálva.

Forrás: http://egycseppbodzas.blogspot.com

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!