KicsiKözepesNagy

Az ezerarcú ősz...

2009. október 14., szerda

Most éppen szélviharral, hideggel, esőpermettel. A nap a felhők fölött, csak elképzelem, hogy mosolyog rám...

Maláta és Füge a szomszéd birtokon már biztosan hiányolja a jó meleg, szalmás boxot, de hát csikókorukat is ménesben töltötték, még a legzordabb, zimankós teleket is.

A tyúkólat és a kecskeistállót is jól kibéleltem szalmával - bár tyúkocskáim azonnal nekiálltak az ólban kapirgálni és nagyrészt kikotorták a friss almot, amit a vihar szanaszéjjel fújt. Tájkép csata után az udvarom. Éjjel már az istállóablakokat is rázártam a kecsókra, minekutána reggel kellemes langyosság és mosolygó, elégedett kecskék fogadtak...

Ebben a hidegre fordult időben begyújtottam a tűzhelyemet - sparheltet - és némi főtt burgonya-maradékból és lencséből a következő menüt állítottam össze ebédre családom örömére:

Lencseleves szalonnás,kapros-túrós nudlival

A lencselevest rém egyszerűen készítettem, mondhatni a belevalókat együttfőztem, és mivel a lányom diétázik - le akarja adni a 20 deka feleslegét :) - nem csináltam se rántást, se habarást, a belevalóktól amúgy is besűrűsödött. Csak az igazán kezdők kedvéért:

Hozzávalók:

20 dkg lencse (kb. 1 órát beáztatva)
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
2 felkarikázott újhagymaszár
10 dkg füstölt szalonna
1 db kicsi zeller
1 marék házi tarhonya
só, bors, babérlevél,
1 ek. mustár

Ebben az összeállításban szinte minden egyszerre puhul meg, s a legvégén kell a mustárt beletenni. Aki szereti, tejfölözheti, van, aki ecetet is rak bele, s csinálják paprikás-hagymás rántással is.

A második fogáshoz a maradék tört krumplimat összegyúrtam annyi liszttel, hogy ne ragadjon a deszkához - itt nemigen lehet paramétereket megadni, kis gyakorlattal hamar elsajátítható, hogy a tészta puha is legyen, és már ne is ragadjon. Ilyenkor ki lehet nyújtani fél centi vastagra - elő ne vegyétek a vonalzót! - és centis csíkokat vágunk hosszába, majd kb. 3 centiseket széltébe
, és a nudlikat két tenyér között kisodorjuk. Közben már forr a víz a tűzhelyen, amibe több adagban beledobáljuk. Amikor feljön a víz tetejére, szűrőkanállal forró zsírban megolvasztott szalonnára szedjük. Házi túrómat kaporral ízesitve, tejföllel adtam az asztalra.

Forrás: http://egycseppbodzas.blogspot.com

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!