KicsiKözepesNagy

Iskolában is tanítják

Miből áll a kutyakiállítások nyitó show műsora a junior handlerek, fiatal felvezetők produkciója?

A junior handler egyfajta show műsor, amelyet a kutyakiállításokon egyre inkább előszeretettel használnak.

A junior handler tükörfordításban kutyafelvezetést jelent, olyan kutyafelvezetést, amelyet kisgyerekek végeznek. A kiállítás bírója ebben az esetben nem azt értékeli, mennyire szép a kutya, hanem hogy mennyire tudja a kisgyerek a jószágot előnyös formában bemutatni.

Egyes országokban, mint például Oroszországban iskolája van ennek a tevékenységnek, ahol a kisgyerekek elsajátíthatják a felvezetés fortélyait. Olyan tényezőket ismerhetnek meg, amelyek segítségével jobban tudják majd kezelni, irányítani és ezáltal bemutatni kutyájukat. Akár különböző fajták felvezetési struktúráját is megtanítják nekik. A bíró döntésének meghozatalakor többek között figyelembe veszi, hogy a fiatal felvezető kutyájával milyen precízen írta le a kért köröket, vagy háromszögeket, mennyire tudta irányítani a kutya mozgását vagy figyelt-e arra, hogy az állat mindig a bíró oldalán legyen. Az a befutó, aki a legjobban tudta teljesíteni a bíró kéréseit.

Ma már a felnőtt handler egy elismert foglalkozás. A handlerek kiállításokra járnak, kutyákat készítenek fel, és ha szükséges, felvezetik őket. A handlerek fajokra specializálódnak, amelyet a legjobb pozícióba tudnak bemutatni, hiszen ismerik a felvezetés minden taktikáját. Fizetésük a felkészített kutyák eredményeinek függvényében mozog.

Forrás: http://www.szatmar.ro/

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!