KicsiKözepesNagy

Nyugodt nyaralás gondos gazdiknak

A legtöbb gazdi előbb vagy utóbb szembe találja magát azzal a problémával, hogy mi legyen kedvencével, amíg ő nyaralni van. Rengeteg a kérdés: magunkkal vigyük vagy hagyjuk otthon? Hogyan készítsük fel az útra, hol szállhatunk meg vele? Ha mégis otthon marad, ki vigyáz rá, amíg távol vagyunk? Hogy ne feledkezzünk meg semmiről, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

1. Vele vagy nélküle?
Az úti cél kiválasztása sok esetben eldönti a kérdést. Ha külföldre indulunk, át kell gondolni, hogy kedvencünk hogyan viselné az utat. Figyelembe kell venni a korát, egészségi állapotát, valamint azt, hogy milyen állatról van szó. A kisállatok és a macskák nagyon nehezen viselik a környezetváltozást, a gazdit viszont hosszabb ideig tudják nélkülözni, így őket érdemes inkább otthon hagyni. Az utazás formája is meghatározó: az autóúton kedvencünk mellettünk lehet, a repülőgépen azonban külön szabályok vonatkoznak rá. Sok légitársaságnál például kizárólag a csomagtérben utazhatnak az állatok.

2. Kire bízzuk?
Ha az otthonhagyás mellett döntünk, gondoskodnunk kell kedvencünk felügyeletéről. Ha van olyan ismerősünk, rokonunk, aki ismeri az állatot, és az itatás, etetés mellett még egy kis dögönyözés, szeretgetés is belefér az idejébe, akkor szerencsések vagyunk. Ha nem, akkor keresnünk kell egy megbízható állatpanziót. A kiválasztás előtt vizsgáljunk meg, hogy mennyire biztonságos, tiszta a panzió, kérnek-e oltási papírokat, mennyire hozzáértő a személyzet, érdemes néhány napos beszoktatást is tartani. A gondozóknak írjunk részletes listát a kedvencünkkel kapcsolatos teendőkről, és hagyjuk meg elérhetőségeinket is. Szükség esetére érdemes megadni az állatorvosunk nevét és elérhetőségeit is.

3. Állatbarát szállodák:
Ha mégis az utazásra szavazunk, körültekintően kell szállást választanunk. A legtöbb szálloda és kemping már honlapján jelzi, hogy fogadnak-e háziállatokat. Telefonon is érdeklődjünk, könnyen lehet ugyanis, hogy a kiszemelt szállás állatbarátsága csak a kistermetű kutyákig terjed. Nézzük meg azt is, hogy a helyi strandra bevihetjük-e kedvencüket, illetve ha élővízről van szó, fürödhet-e majd velünk.

4. Papírok rendben?
Ha külföldre utazunk, először mindig járjunk utána, hogy mik a helyi állattartási és állategészségügyi szabályok. Az előírások megismerésében állatorvosunk tud segíteni, míg a beutaztatás feltételeiről – melyek országtól és állattól függően változnak – a Külügyminisztérium ügyfélszolgálatán is kérhetünk tájékoztatást. A legtöbb házi kedvencet csak engedéllyel vihetjük külföldre, a kutyákat, illetve macskákat például kizárólag útlevéllel utaztathatjuk. Ez azt igazolja, hogy az állat egészséges, rendben vannak az oltásai, és hogy 3 hónapon belül nem fordult elő veszettség lakóhelyének 30 kilométeres körzetében. A kiállításhoz egyéni, mikrochipes azonosítóra van szükség, melyet az állatorvos tud beültetni. Ez csupán minimális fájdalommal jár, ráadásul a mindennapokban is nagyon hasznos: ha kedvencünk elkóborol, a gazdi adatait is tartalmazó chip alapján könnyen hazajuttathatja egy lelkiismeretes állatbarát. Az útlevélen kívül egyéb engedélyekre és igazolásokra is szükség lehet, ezekről is érdeklődhetünk az állatorvosnál. Fontos, hogy ne csak a beutaztatás, de a hazahozás feltételeinek is járjunk utána!

5. Felkészülés az indulásra:
Az utazás előtt gondosan készítsük össze kedvencünk csomagjait. Ne felejtsük otthon a kedvenc játékát, takaróját (ezek egyébként az úton is jól jöhetnek), gondoskodjunk az eledelről. Készítsünk össze úti patikát: többek között szükség lehet hányáscsillapítóra, fertőtlenítőre és kötszerekre. Tegyünk kedvencünk nyakába egy bilétát: ezen ne csak állandó lakhelyünk, de a nyaraló elérhetőségei is szerepeljenek.

6. Útközben:
Autóban a cicát rögzíthető kosárban, míg a kutyát a hátsó ülésen vagy az anyósülés előtt érdemes szállítani. Hosszabb út esetén időnként tartsunk pihenőt. A megállóknál mindig adjunk neki friss vizet, és ne hagyjuk magára az autóban 5-10 percnél hosszabb időre, mert a meleg nagyon könnyen megárthat. Ha néhány percre kénytelenek vagyunk mégis egyedül hagyni, résnyire húzzuk le az ablakot, hogy tudjon levegőzni. A robogó autóban ne engedjük a kutyát kinézni az ablakon, mert ez sem a szemének, sem a fülének nem tesz jót.

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!