KicsiKözepesNagy

Camembert sajt

Ugye, azt mindenki tudja, hogy a camembert sajt Franciaországból származik, eredetileg Normandiából. Sokak számára a camembert jelenti " A FRANCIA SAJT"-ot.
Ez a sajtféleség nyers tehéntejből készül, kérgét nemespenész bevonat borítja. Az eredeti, védjeggyel ellátott camembert 10,5-11,5 cm-es átmérőjű, 3 cm magas, 25 dkg-os kerek sajt, melyet vékony fadobozban hoznak forgalomba. (Óh, ilyen nekem is kell!)

Nos, ezt a sajtféleséget magam is elkészítettem, és mondhatom: elsőre sikerült! Ugyan a penészfoltocskák kicsit később kezdtek rajta mutatkozni, mint ahogy várni lehetett volna, de ez köszönhető valószínűleg az érlelés helyi jellegzetességeinek:))) Pince híján ugyanis kellett némi lelemény a penészfejlődéshez szükséges páratartalom és hőmérséklet biztosításához...
A sajt jelenleg is hűtőben érlelődik, persze már megkóstoltuk, és volt egy-két szerencsés barát, aki kapott pár falatot belőle. A sajttészta szépen sárgul, kenőcsösödik, ahogy az elő van írva...

A sajt történeti hátteréhez egy francia parasztlány neve fűződik, nevezetesen Marie Harel, aki egy lelkész segítségével készítette el a francia forradalom utáni időkben ezt az addig ismeretlen sajtot, aminek III. Napóleon is nagy kedvelője lett.
Az alábbi fotókon pedig bemutatom az enyémet, ha nem is védjegyes, de echte bakonyi!

A cikkhez adatokat Anne Iburg Kis sajtlexikonjából ollóztam

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!