KicsiKözepesNagy

Trendi kutyás sportok

Mint ahogy nekünk embereknek is szükségünk van testmozgásra az egészségünk megőrzése érdekében, kutyáinknak is van mozgásigényük. Mért ne sportolhatnánk együtt velük?

Flyball
A Flyball nevezetű sport 1970-ben indult útjára, amikor egy kaliforniai férfi, Herbert Wagner kifejlesztette az első teniszlabda kilövő szerkezetét. A flyball a következőképpen zajlik. Két – négy-négy kutyából álló – csapat versenyez két, egymással párhuzamos, 15-16 méter hosszú pályán. A kutyáknak, egymást váltva le kell küzdeniük 4 ugró-akadályt, majd meg kell szerezniük a labdát a flyball gépből. A labdát ezek után vissza kell vinni a kiindulópontra, az előzőleg teljesített négy akadályon át. A következő kutya abban a pillanatban indulhat, amint az előző átlépte a start-/célvonalat. A kutyáknak hiba nélkül és a lehető leggyorsabban kell a feladatot teljesíteniük. A flyball gép egy kilövő szerkezetből áll, ami egy pedál megnyomására (amikor a kutya rálép) megfelelő ívben, magasságban és sebességben lövi ki a labdát, hogy a kutya könnyedén elkaphassa azt a levegőben.
Erről a sportról többet: www.flyball.hu




Dogdancing
A dog dancing viszonylag fiatal, alig több mint tíz éves múltra visszatekintő kutyás sport. Lényege, hogy a kutya és felvezetője látványos elemekkel átszőtt, leginkább fegyelmező gyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztető kűrt mutat be zenére, ami nagymértékű koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részéről. Az előadás csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét partner teljes odaadással erre törekszik. A bemutatót több tagból álló zsűri pontozza, a műkorcsolyázásban megszokott rendszerhez hasonlóan: technikai kivitelezés és művészi érték szempontjából.




Agility
Az agility leginkább az iskolából ismerős vesszőfutásokra hasonlít: adott egy pálya, amin 12-20 akadályt helyeztek el. Ezen a pályán a kutyáknak minél gyorsabban, és minél kevesebb hibapontot gyűjtve kell végig jutniuk. Az a kutya nyer, akinek a végén a legkevesebb hibapontja van. Ezen a versenyeken bárki indulhat és bármilyen fajtájú kutyával (nem szükséges törzskönyv), az egyetlen feltétel, hogy az eb jó egészségnek örvendjen.





Forrás: Pets-magazin.hu

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!