KicsiKözepesNagy

Fogápolás a kutyáknál

Ahogy mi, úgy négylábú barátaink is egy életre kapják fogaikat. Sajnos a változó, a természetestől egyre eltávolodó étrend és más tényezők miatt kutyáink fogazatára is nagyon oda kell figyelni.

Felmérések szerint a három évnél idősebb kutyák 80%-ánál jelentkezik valamilyen fogprobléma, de a fiatalabb ebek körében is terjedni látszik ez az állapot. Ennek több oka is van, az egyik legfontosabb a táplálkozás. Napjainkra a kutyaeledelek elképesztően specifikussá váltak. Testtömeg, korcsoport, vagy éppen fajta alapján is megválaszthatjuk már, hogy kedvencünknek milyen ennivalót vásárolunk. Ez a személyre szabottság egyfelől jó, hiszen így az állat voltaképpen szakértők által összeállított, kifejezetten neki való étrenden élhet, ami biztosítja számára a szükséges tápanyagokat, nyomelemeket, vitaminokat.

A táplálkozási szokások ilyen erőteljes megváltozásának azonban óhatatlanul akadnak káros velejárói: a puha, pépes, krémes konzervek és tápok etetésével ugyanis nagyobb veszélynek van kitéve a kutya fogazata. A kutyák leghatékonyabb fogtisztítási módja nagyon egyszerű: a rágás. A konzerveket viszont szinte megrágni sem kell, így az állat fogai nem tudnak megtisztulni, a rajtuk maradó lepedék pedig nagyon komoly problémákat okozhat. Egyrészt a fogkő kialakulását is segíti, másrészt kiváló táptalajt képez a különféle baktériumok számára, melyek eleinte csak kellemetlen szagokat, később viszont íny- vagy fogmedergyulladást eredményezhetnek.



Nem nagy meglepetés, hogy ha ezzel nem sikerül kezdeni valamit, az a fogak elvesztéséhez vezethet. Ugyanakkor kevesebben tudják, hogy a lepedékben található kórokozók a véráramba kerülve a test más tájain is galibát okozhatnak: szív-, vese- vagy májgyulladást például. Sok gazdi egyszerűen természetesnek veszi, hogy kedvence fogazata erős és bízik benne, hogy ilyen is marad. Emiatt a rendszeres ellenőrzés és ápolás sok esetben elmarad, ami nagy hiba.

Ami a megelőzést illeti: biztosítsuk, hogy kedvencüknek legyen mit rágnia. A boltokban, áruházakban számtalan különféle jutalomfalat, táp, piskóta közül válogathatunk, melyek direkt kellően kemények, hogy a kutya hosszasan rágcsálhassa. Nemcsak ételek, játékok is segíthetnek, bőrből, latexből és más anyagokból nagy választékban készülnek rágókák, melyek segítenek megtisztítani a fogakat a lepedéktől. A fogtisztítás jól ismert, igen hatékony módja továbbá a fogmosás, ami egyre elterjedtebb megoldás a kutyatartók körében. Kifejezetten kutyák számára is készítenek már speciális fogkefét és ízesített fogkrémet, ami nem habzik.

A kölyökkutyákat hamar rá lehet szoktatni, hogy elfogadja ezeket, de megfelelő hozzáállással és türelemmel az idősebbeknél is “bevethető” a módszer. A már gyulladt ínyű, fogköves kutyák esetében azonban ezek nem segítenek, inkább ártanak, ezeket minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni.


Forrás: Farm.hu

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!