KicsiKözepesNagy

Az agility - kutyák, macskák, nyulak a pályán

Hobbi, tanulás, és versenysport. Az agility világszerte népszerű, és már hazánkban is egyre komolyabb hagyományokkal bíró sportág. Méltán, tegyük ezt hozzá, hiszen egy remek kikapcsolódás, ami révén nemcsak kutyánk kondícióját, de saját állóképességünket is próbára tehetjük, fejleszthetjük, miközben még szorosabb kapcsolatot építhetünk ki köztünk és kedvencünk között.

Az agility kialakulását kis túlzással a véletlen szülte. A hetvenes évek végére datálható a megjelenése, amikor is kutyakiállításokon ütötték el vele a bírálatok befejezése és a Best in Show program közötti holtidőt. Ekkor még persze egész máshogy nézett ki, nem voltak akadályok sem, csak egy kis kocogás.

Később sokan meglátták benne a lehetőséget, és az agility szépen fejlődésnek indult. Akadályokat találtak ki és építettek hozzá, egyre több rendezvényen bukkant fel, és Angliából indulva szép lassan meghódította egész Európát.




Fotó: Google


Agility akadályok:
- gátak, ugróakadályok
- palló, futóléc, futópad
- mérleghinta
- kúszóalagút
- abroncs
- szlalom
- viadukt
- ferde fal (rézsútos fal, "A" típusú palánk)
- vizesárok
- asztal

Az agilityt szokás a lovasok díjugratásához hasonlítani, és nem is minden alap nélkül. A kutyáknak a pályát itt is egy adott idő alatt kell teljesíteni, de az akadályok nem egyenes sorrendben követik egymást. Mérettől függően három kategóriában folyik a versengés. Ez a három kategória a mini, a midi és a maxi. A sport népszerűségét jelzi, hogy már évente rendeznek Agility Európa- és Világbajnokságot.




Fotó: Google

Azok kedvéért pedig, akik csak kutyákkal tudják elképzelni ezt a sportot említsük meg, hogy egy ideje létezik macska-, patkány-, sőt nyúlagility is.








Fotó: Google


Forrás: Farm.hu

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!