KicsiKözepesNagy

Sok a depressziós kutya

Amerikában 10 millió kutya szenved a depresszió tüneteitől, és mint oly' sok esetben, a megoldást itt is a gyógyszeripartól várják. A tengerentúlon már elterjedt a kutyáknak gyártott kedélyjavító, de ezentúl a brit kutyatulajdonosok is hozzájuthatnak.

Banálisnak (vagy inkább feleslegesnek?) tűnhet egy ilyen gyógyszer kifejlesztése, de vizsgálatok szerint a kutyák 8 százalékára jellemző a kényszerbetegség. A Reconcile néven forgalomba hozott marhahús ízesítésű tabletta segíthet elviselni kedvencünknek a gazda távollétét, oldja a szeparációs szorongást, enyhíti a kényszerbetegségeket. Mindemellett a kényszeres rágcsálást, vakaródzást és egyéb tüneteket is jelentősen csökkenti.

Steve Conell az Eli Lilly gyógyszercég menedzsere szerint jelenleg több mint 10 millió olyan kutya él az Egyesült Államokban, mely nehezen viseli el a gazdi hiányát, és tüneteivel megnehezíti az együttélést. A rendellenes vizelés, a bútorok összerágása, vagy a letargia csak néhány ezek közül. Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (American Food and Drug Administration, FDA) véleménye szerint az állatokat inkább terápiára kéne hordani.

A helyzet Nagy Britanniában sem sokkal jobb, az emberek stresszes élete itt is kihatással van a háziállatok kedélyállapotára. Egyes adatok szerint 2003-ban 632 ezer kutya és macska szenvedett a depresszió tüneteitől, majdnem háromszor annyi pedig viselkedési problémákkal küzdött, megrágta a bútort, és kényszercselekvéseket produkált. A kutyák és a macskák rendkívül érzékenyen reagálnak a gazdák érzéseire, átveszik azokat, akár meg is betegedhetnek tőle.

Az Európai Gyógyszerügynökség jelentésében előírja, hogy a gyógyszer csak olyan kutyák esetében alkalmazható, akik viselkedésterápiában is részesülnek, vagyis önmagában nem adható. Mint minden gyógyszernek, így a Reconcile-nek is lehetnek mellékhatásai. Egyebek mellett étvágytalanságot, növekvő agressziót, hányást és remegést okozhat - és ami a legfurcsább, hogy akár letargiát is, éppen ami ellen használjuk... A gyógyszer ára 50-70 dollár közt mozog. Bár a szer az Európai Unióban megkapta a forgalomba hozatali engedélyeket, Magyarországon még nem elérhető.



Állatvédők és független szakemberek támadják a gyógyszeres kezelést, véleményük a gyártásban érdekelt cégek a betegségeket csak azért diagnosztizálják az állatokon, hogy aztán gyógyszereket fejlesszenek ki, ezzel is növeljék a bevételeket. Véleményük szerint (és ez az amit mi is csak javasolni tudunk) ha valaki depresszió jeleit észleli kedvencén, akkor először is próbáljon meg több időt tölteni vele, fektessen nagyobb hangsúlyt a simogatásra, fürdetésekre, testkontaktusokra, és ne habozzunk minél több közös programot, játékot szervezni. Hasznos ha a korábbinál kicsit hosszabb sétákra indulunk a parkban, vagy városon kívül, minél nyugodtabb környezetben, és akár néhány új játékkal is meglephetjük szeretett háziállatunkat.


Forrás: Farm.hu

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!