KicsiKözepesNagy

Rák: a kutyák pontosabbak, mint a laboratóriumi vizsgálat

Egy japán kutatás eredménye szerint a labradorok több mint 90 százalékos pontossággal képesek kiszagolni a bélrák kezdeti stádiumát - ez sokkal jobb eredmény, mint amit a bevett laboratóriumi vizsgálatokkal el lehet érni.

Azt már kutatók korábban is megállapították, hogy egyes kutyafajták, főleg a labrador retrieverek és a portugál vízikutyák képesek szaglás után jelezni egyes rákfajták korai stádiumát, jelesül a húgyhólyag, a bőr, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatait.

A japán Kjúsú Egyetem kutatói most egy különlegesen képzett labrador retrieverrel végzett vizsgálat sorozat alapján jutottak erre a következtetésre. (Vizsgálatukról a Gut című, bélbetegségekkel foglalkozó brit szaklapban számoltak be.)

A rák egyes fajtáira, például béldaganatokra jellemző bizonyos kémiai anyagok megjelenése a véráramban. Ezek korai kimutatásával a bélrák már egészen korai stádiumban diagnosztizálható, és így sokkal hatékonyabban kezelhető lenne.

Szonoda Hideto és tudóscsapata a labrador retriverrel hónapokon át végzett vizsgálatokat. A négylábúnak összesen 74 alkalommal kellett bizonyítania szaglása érzékenységét. A szakemberek minden alkalommal öt lehelet-, illetve székletmintát tettek a kutya elé, amelyek közül csak egy származott rákos betegtől.

A minták 48 bélrákban szenvedő betegtől és 258 olyan önkéntestől származtak, akik vagy kigyógyultak a béldaganatból, vagy nem voltak ugyan rákosak, de volt más bélproblémájuk, például diagnosztizáltak náluk jóindulatú vastagbélpolipot, vagy épp bélgyulladással, vakbélgyulladással küzdöttek.

A rákbetegekből származó minták között akadt olyan, amely a betegség korai szakaszában lévő pácienstől, és olyan is, amely előrehaladott stádiumútól származott.

A vizsgálatok során a Labi 95 százalékos pontossággal szagolta ki a bélrákot, és még az sem tévesztette meg, ha dohányzó betegtől származó - és ezért megváltozott szagú - minta került az orra elé. A legnagyobb pontossággal a rák korai szakaszában lévő betegek mintáit szimatolta ki.

A kutatók szerint kutyákat alkalmazni a betegségek korai felismerésére költséges és nem is túl praktikus, de a kutyák szagfelismerő képességét utánzó detektor megalkotása egy ígéretes iránynak tűnik a diagnosztikában.

Véleményünk szerint viszont közel sem lehet annyira költséges, mint egy ilyen eszközt kifejleszteni és később megvásárolni, pláne egy emberélethez viszonyítva a "költségességet". De legalábbis addig érdemes lenne igénybe venni a kutyáink szolgálatát, amíg egyáltalán képesek lesznek egy ilyen gép megalkotására. (amit eddig azért még nem sikerült megtenni, így vélhetően nem is olyan egyszerű)

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!