KicsiKözepesNagy

Momo, a rendőrcsivava

Újabb érv amellett, hogy Japán egy furcsa hely: jövő januártól egy három kilós csivava is erősíti a rendőrség K9 osztagát. Az apró termetű Momo főleg baleseteknél, természeti katasztrófáknál segít majd a szimatával.

A hét esztendős Momo (a név japánul barackot jelent) mindössze három kiló, ezzel ő a legkisebb rendőrkutya Japánban – és alighanem az egész világon. Az is valószínű, hogy csivava még sohasem teljesített szolgálatot rendőrkutyaként, Momo tehát fajtájának igazi büszkesége lett. Nara prefekturátus rendőrségének a munkáját segíti majd egyébként, ahol 31 társával tett sikeres vizsgát.

Mint a narai rendőrség szóvivője elmondta, bármilyen kutyafajtát szívesen látnak a kereső- és mentőkutyák között, csak a vizsgán támasztott követelményeknek kell megfelelnie. Azt is elismerte, hogy sokakat meglepett a hír, ami érthető, hiszen a rendőrség főleg német juhászkutyákat vagy border collie-kat szokott ilyen célra kiképezni. Nem tudunk arról, hogy valaha csivavát is beválogattak volna. “Meglehetősen szokatlan dolog” – ismerte el a szóvivő a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Ami a vizsgát illeti: Momónak meg kellett találnia egy szimulált környezeti katasztrófa túlélőjét, aki csapdába esett a romok között. Erre volt öt perce úgy, hogy előzetesen az illető sapkáját szagoltatták meg vele. A vizsgán 70 kutya vett részt és 32 tudta teljesíteni a feladatot. A jövőben Momót elsősorban mentő-, keresőkutyaként fogják bevetni, földrengések és egyéb katasztrófák alkalmával kutat majd túlélők után a romok között. A rendőrség szerint nagy hasznát veszik majd a termetének, hiszen olyan helyekre is befér, ahová egy német juhász vagy egy labrador nem.

Forrás: Farm.hu

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!