KicsiKözepesNagy

Csak reklámfogás a kutyabarát jelző a hazai szállodáknál?

Egyre több magyar szálloda hirdeti magát kutyabarátként, de legtöbbször ez mindössze annyit jelent, hogy a kutyákat beengedik a hotelbe; csak felár van, plusz szolgáltatások nem nagyon. Pedig lehetnének, ahogyan azt az ausztriai példák is mutatják. A szomszédban vizes tál, saját hűtőszekrény a kutyatáp tárolására, és külön kutyafekhely kialakítása is beletartozik az árba.

Igen, Ausztria néha nagyon távolinak tűnik. De mi tudjuk, hogy már itthon is sok olyan szállás és vendéglátóhely van, ahol igenis szívesen látnak minket, kutyásokat. (többek között ezért is született ez az oldal) Persze ez nem jelenti azt, hogy minden tökéletes.

"Kutyával jöttek? A kennelek ott vannak az udvarban hátul" - fogadta a recepciós a meglepett kutyatulajdonosokat egy magyar szállodában, akik persze nem így képzelték el a nyaralást a kutyájukkal. Az eset mutatja, hogy a magyar hotelek némiképp másképpen állnak a kérdéshez, mint például a híresen kutyabarát osztrákok: felár van - ami a magasabb takarítási költségek miatt amúgy érthető is -, de a plusz szolgáltatások hiányoznak. Így aztán egyelőre kutyás vendégből sincs túl sok.

Csillik Gábor kutyanevelési tanácsadó szerint a luxusszállodákban a kutyák fogadása egyáltalán nem okoz gondot, de a szolgáltatásnak meg is kérik az árát. Minél lejjebb megyünk a szállodai kategóriákban, annál rosszabb a helyzet.

A szakértő szerint nagyon vegyes a kép, vannak rossz és jó példák is. Szerinte a szállodák úgy is próbálnak vendégeket szerezni, hogy felteszik a "kutyabarát" logót a weblapjukra, de nem sok elképzelésük van arról, valójában mi kell ahhoz, hogy jól érezze magát a házikedvenc és a gazdája, ráadásul Magyarországon egyelőre nincs is rögzítve, melyik szálloda használhatja a "kutyabarát" jelzőt. Ezért Csillik Gábor azt ajánlja, minden kutyatulajdonos érdeklődjön a kiválasztott szállodában, náluk mi rejlik a "kutyabarát" jelző mögött. A valóban kutyabarát helyen van kutyafuttató, olyan hely, ahol játszhatnak a négylábúak, kutyaágy, jutalomfalat, külön kutyaeledel és állatorvosi ügyelet, ami sokszor csak annyit jelent, hogy a szálloda megállapodik egy közeli állatorvossal, aki szükség esetén ellátja a vendégek állatait.

Elvárások természetesen az állattal és gazdájával szemben is vannak. Ha a szállodák befogadják a kutyát, akkor a gazdinak is oda kell figyelni, hogy a négylábú fegyelmezetten viselkedjen. Nem ugathat, nem lehet agresszív, nem kunyerálhat az étteremben, az ürüléknek pedig természetesen nyoma sem maradhat.

Az idén március végén nyitott szegedi Hunguest Hotel Forrásban éjszakánként 5 ezer forint felárat kérnek egy kutyáért, és általában kistestű állatokat fogadnak. Külföldi vendég még nem hozott kutyát, és a magyaroknál is csak elvétve fordul elő, bár arra is volt már példa, hogy egy vendég azért jött a szállodába, mert látta a honlapon a "kutyabarát szálloda" jelzést. A négycsillagos Hotel Sopronban 3500 forint/éjszaka a kutyás felár, és ezért mindössze annyi jár, hogy az eb bemehet a szobába. A magát hegyi szállodaként definiáló, Salgótarján közelében fekvő Salgó Hotelben 1500 forintot kell fizetni a négylábúak után éjszakánként. Kistestűek mindenhová mehetnek, a nagyobbakkal érkező gazdiknak inkább az apartmanokat javasolják. Mint a recepción megtudtuk, volt már példa arra, hogy kutyával érkeztek a vendégek, de nem jellemző, pedig a környék - a Cserhát, a Mátra és a Karancs találkozása - kutyaszemmel nézve valóságos paradicsom.

Budapesten más
Nálunk kistermetű kutyák lakhatnak, bár természetesen nem kérünk a foglalásnál méretet - mondta Ambrusz Éva, a Radisson Blu Béke Hotel PR menedzsere. Magyar viszonylatban kutyabarát szállodának tartom magunkat: a házban mindenhová bemehet a kutya, az egyetlen kérésünk, hogy a szobalányok számára egy külön erre a célra nyomtatott ajtóakasztóval jelezzék a kutya jelenlétét. A kutyás felár 30 euró egy éjszakára. A Radisson Blu Béke Hotelbe körülbelül negyedévente egy négylábú vendég érkezik. Szerintem a kutya-felár miatt jön kevés rendelés, hiszen szinte ugyanannyit számolunk fel, mint egy főért. Ennek nem az a célja, hogy lecsökkentsük a kutyás vendégek számát, hanem hogy megtérüljön a takarítási többletmunka - mondja Ambrusz Éva, aki úgy tudja, a kutyabarát Ausztriában is 25 euró / éj a felár, pedig ott nagyon támogatják a kutyával való utazást. Úgy véli, azért is nem keresik őket sokan, mert viszonylag sok szálloda szakosodott már kisállatokra, és a kutyatulajdonosok inkább azokra fókuszálnak, mert ott biztosan megfelelő körülményeket találnak.

Mit tud egy kutyabarát szálloda?
Érdekes módon azok a magyar szállodák, amelyeket fórumokon saját tapasztalataik alapján többen is kutyabarátnak neveztek, nem sokban különböztek az előbb említett szállodáktól. A tatai Hotel Gottwald például nem használja weblapján a "kutyabarát szálloda" jelzést, de éjszakánként 2 ezer forintért fogad kutyákat is. Bemehetnek az étterembe is, s mint a recepción megtudtuk, még sohasem kaptak kedvezőtlen visszajelzést a többi vendégtől. Az egyik kutyatulajdonos, aki már megfordult a szállodában, az alkalmazottak kedvességét nevezte a hely legnagyobb vonzerejének. Ez úgy látszik, másnak is bejön: a szálloda évente 20-30 kutyás vendéget fogad.

Ennél impozánsabb számot csak a kutyás fórumokon abszolút pozitív példaként felhozott Mátra Vendégházban említettek, ahol évente körülbelül 100 kutyát látnak vendégül. Volt olyan hétvége, ahol egyszerre 14 kutya, egész kutyaiskola volt elszállásolva a vendégházban - akik később aztán spontán módon fel is léptek a falunapon, de ez egy másik történet. A Mátra Vendégházban egyébként nincs kutyás felár. Mint a tulajdonos elmondta, nagyobb kárt nem tettek a négylábúak, bár az is igaz, hogy a kertjük eredetileg sem volt nagyon szép.

Ausztriában egészen más

Az igazi kutyabarát szállodák ennél többet nyújtanak. Ausztriában a kutyabarát szállodáknál elvárt és természetes szolgáltatásnak számít a vizes tál, a saját hűtőszekrény a gazdik által hozott kutyatáp tárolására, kutyafekhely kialakítása, zacskók biztosítása az ürülék eltakarításához, a vendégek informálása a kutyás sétautakról, valamint nagyobb szoba az ebbel érkező vendégek számára - írja a www.ogz.at. Az ilyen szállodákban a HMS Hüttenmiet-Service GmbH-ben képzett kutyaoktatók várják a négylábú vendégeket, és még fizetni sem kell azért, hogy az állatok egy elkerített területen szaladgálhassanak. A szálloda marketingvezetője szerint ez a szolgáltatás náluk nagyon népszerű, sok vendég kifejezetten ezért jön a szállodába. Az Accor-lánc szállodái, a Novotel, a Mercure és az Ibis, Ausztriában már a bejelentkezésnél apró ajándékkal kedveskednek a kutyával érkezőknek.

Némelyik szálloda még ennél is tovább megy: ahogy a kutya gazdája, a kutya is wellness-programokban vehet részt. Létezik kutyamasszázs, infravörös kezelés vagy mágneses mező terápiás kezelés négylábúaknak. A grossraming-i Ennstaler Hofban, ahol ezeket az extra szolgáltatásokat nyújtják, még arra is odafigyelnek, hogy a kutyafajták szerint ültetessék le az asztalokhoz a gazdikat és kedvenceiket.

A szolgáltatás persze Ausztriában sem mindig ingyenes, főleg nem az extrák. A szállodák általában éjszakánként 8-10 euró pluszköltséget számítanak fel a kutyák után, többnyire a takarítási költségre hivatkozva. A tiroli Küchl Alpenhotel vezetője szerint például, a kutyás szobák takarításánál több tisztító- és fertőtlenítő szer fogy, ráadásul a sok vendég a szekrényben tárolja a kutyaeledelt, ami pillanatok alatt átveszi a szagát, a Jagdhof Breitental tulajdonosa azért háborog, mert egyes kutyatulajdonosok még az ágyba is beviszik kedvenceiket.

Forrás: origo

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!

Strawberry Goldens2010-11-16 22:54:20 #1
Én örülnék, ha idővel közel azt a színvonalat elérhetnénk, amit Ausztria. Mondjuk nem csak kutyás szempontból.:) Viszont Parndorfot tudom ajánlani minden kutyásnak bevásárláshoz. Nyugodtan vihetjük kedvencünket is, mert minden üzletbe bevihetjük. Víz is van kikészítve szinte mindenhová, kint is és sok üzletben is! Mondjuk mi először megosztva mentünk be az üzletekbe. Amíg egyikük nézelődött, addig a másik kint várt. (és fogadta a tömegével érkező simagatni vágyókat.:) ) Aztán egyszer csak azt láttuk, hogy az egyik üzletből kutyával jött ki egy vevő, ezért bementünk és megkérdeztük, hozhatjuk-e a kutyát is. Kissé furán néztek ránk, de mondták, hogy persze, nyugodtan. Utána még két másik üzletben is megkérdeztük, hasonló nézés, hasonló válasz. Ekkor jöttünk rá, hogy lényegében "hülyének" néztek minket, hogy miért kérdezünk ilyeneket.:) Ott természetes, hogy a kutya is bemehet. Na, talán egyszer mi is eljutunk ide. Nem tudom, mi jön el előbb. Ebben érjük be Ausztriát előbb vagy életszínvonalban?:))