KicsiKözepesNagy

Belga juhászkutya / Malinois

Leírás:
Egy kissé emlékeztet a német juhászkutyára. Feje erőteljes, de nemes vonalú. Szeme sötétbarna, füle feláll. Törzse erőteljes, izmos, téglalap alakú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farka hosszú, a csánk alá ér, a végét egy kissé visszahajlítva tartja. Szőrzete rövid, a nyakán gallért, a farkán zászlót alkot. Bundája feketével tűzött vörös színű.

Eredete:
Belga fajta. Standardját 1880 és 1890 között rögzítették.

Tulajdonságai:
A fajta figyelmességéről, kitartásáról, bátorságáról, szívósságáról, munkakedvéről, értelméről és intelligenciájáról ismert. Igen hűséges és kiváló házőrző. Szükség esetén igen meggyőző módon védelmezi családját és annak tulajdonát. Ez az eleven, tüzes kutya hajlamos arra, hogy hatalmaskodó módon viselkedjen. Nagyon kötődik a gazdájához. A Malinois általában jól kijön a gyerekekkel. Néha kissé domináns módon viselkedik a többi kutyával szemben. Ugyanez érvényes a macskákra és többi háziállatra is; de ha a kutya kicsi kölyökkorától kezdve együtt él ezekkel, akkor a későbbiekben sem lehet gond. A család barátait kitörő lelkesedéssel üdvözli, más helyzetekben azonban a körülményeknek megfelelően viselkedik.

Alkalmazása:
Terelőeb, s egyúttal félelmet nem ismerő őrző-védő. Az I. világháborúban a Tervuerennel együtt hadikutyaként vált híressé: a sebesültek felkutatását nagy elszántsággal, gyorsasággal, eredményesen végezte. Sportkutyának, testőrnek is kiváló.

Méretei:
- Marmagasság: kan 62 cm, szuka 58 cm
- Testtömeg: 24-28 kg

Forrás: http://hu.wikipedia.org

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!