KicsiKözepesNagy

Belga juhászkutya

A belga juhászkutya elnevezés négy különböző alfajtát takar, amelyek kinézetre és viselkedésben is eltérnek egymástól. Ezek a következők:
- Groenendael
- Tervueren
- Malinois
- Laekenois

Leírás:
A belga juhászkutya elegáns, arányos, közepes méretű kutya. A harmonikus felépítése és fenséges testtartása elegáns megjelenést biztosít. Önálló kutya, az idő során megszokta a szabadban való életet, ellenálló a zord és gyakran változó időjárással szemben. A belga juhászkutya felépítéséből adódóan figyelemreméltóan gyors. Rendkívül nagy mozgásigénye van. Eredeti munkájából adódóan képesnek kell lennie egész nap a nyájat őrizni a támadóktól. Kitartó és bátor védelmezője a gazdájának és az egész családnak. Nagyon éber és kíváncsi fajta. Akit ismer és szeret, ahhoz nagyon lojális, de idegenekkel szemben meglehetősen tartózkodóan viselkedik.

Történet:
Már a XVIII. század végén megtalálható volt Belgium területén számos különböző típusú és szőrzetű juhász- és terelőkutya. Hogy ebbe az összevisszaságban rendet teremtsenek, pár lelkes kynológus elhatározta különböző fajták elhatárolását/kialakítását. A csoport vezetője professzor A. Reul volt, a Curegehm-i állatorvosi iskola docense. Ő tekinthető a fajta kialakítójának, de legalábbis az irányelvek első meghatározójának. 1891. szeptember 29-én megalakult a Belga Juhászkutyaklub, és még ugyanebben az évben, november 15-én prof. A. Reul megszervezett egy találkozót, ahol 117 kutya jelent meg a gazdáival. Az elkövetkezendő években végbement egy erős szelekció, ahol csak a típusos, erős wesen-ű kutyákat vonták be a modern Belga juhászkutya megteremtésébe.

Szőrzet:
Groenendeal: A fejen és a fül külső részén a szőr rövid. A mellső lábak hátsó felén zászlószerű szőrzet található, a hátsó lábakon, a comb felső részén vastag szőrből álló nadrág van. A nyakon és mellkason levő hosszú egyenes szőr sörényt alkot. A test többi táján hosszú egyenes szőr található. A groenendeal színe fekete, de a mellkason és a mancsokon kis fehér folt megengedett, de nem preferált.

Tervueren: A szőrzet általános leírása megegyezik a groenendeal-ével. A tervueren alapvető színe azonban vöröses-barna, fekete tűzéssel (charbonage) és a fejen fekete maszkkal.

Malinois: A fejen, a fül külső részén és a végtagok alsó részén a szőrzet nagyon rövid. A combok felső részén enyhén zászlós szőrzet található. A szőrzet kicsivel lehet hosszabb a nyaki részen és a farkon. A malinois is vörösesbarna színű és fején fekete maszkot visel.

Laekenois: A laekenois szőrzete bozontos és durva, szinte mindenhol 6 cm hosszúságú. A szem- és fartájon nem lehet hosszú. Az alsó állkapcson kis szakáll található, ami durva és kemény. A szőrzet színe a barna minden árnyalatát felveheti.

Forrás: http://hu.wikipedia.org

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!