KicsiKözepesNagy

West highland white terrier

A west highland white terrier a skót felvidékről származó, fehér színű terrierfajta. Feje kissé rókaszerű, stopja kifejezett.

Története:
A skót terrierfajták valószínűleg egyetlen közös ősre vezethetők vissza. A fajtát Poltalloch terrier néven mutatták be először. Kialakítása egy neves kutyatenyésztő, Malcolm ezredes nevéhez fűződik.

Standard:
A standardet Jeruzsálemben, 1987. június 23-24-én fogadta el a Közgyűlés.

Általános megjelenés:
Erős testfelépítés, mély mellkas, mélyen hátranyúló bordák, feszes hát, erős hátsó rész izmos lábakon, mely az erő és a mozgékonyság nagyfokú egységét mutatja.

Jellemzők:
Kicsi, aktív, harcias, kemény, nem kevés önbizalommal, csintalan megjelenéssel.

Temperamentum:
Éber, vidám, bátor, magabiztos, de barátságos.

- Koponya:
Enyhén boltozatos, az arcorri rész oldaláról nézve lágy körvonalú. A füliektől a szemekig enyhén elkeskenyedő. A távolság a fejcsúcstól a szemekig valamivel hosszabb, mint az arcorri rész.
- Fej:
Szőrrel sűrűn fedett, legfeljebb derékszögben áll a nyakhoz képest. Az áll ne nyúljon előre.
- Arcorri rész:
A szemektől az orrtükör felé fokozatosan elkeskenyedő. A határozott stoppot közvetlenül a szem felett elhelyezkedő, afelett ívelő vastag csontos vonulat alkotja.
- Arci rész:
Nem lapos, nem meredeken zuhanó a szemek alatt, hanem jól felépített.
- Állkapcsok:
Erősek és párhuzamosak.
- Orrtükör:
Fekete és elég nagy, az orr többi részével egybeolvad. Ne álljon ki előre.
- Szemek:
Távol egymástól, közepes méretűek, nem kerekek, a lehető legsötétebbek. Némileg mélyen ülők; a tekintet éles és intelligens, a vastag szemöldök szúrós pillantást kölcsönöz. A világos szem súlyos hiba.
- Fülek:
Kicsik, határozottan állnak, hegyes csúcsban végződnek, egymáshoz sem túl közel, sem egymástól túl távol nincsenek. A szőr rajtuk rövid és puha (bársonyos), nyírni nem szabad. A fülek csúcsán nincs pamacs. A tompa végű, nagy, széles vagy túl szőrös fül súlyos hiba.
- Száj:
A szemfogak közötti távolság a csintalan arckifejezést biztosító lehető legnagyobb. A fogak a kutya méretéhez képest nagyok, szabályos ollós harapással, azaz a felső metszőfogak szorosan rásimulnak az alsókra, merőlegesen az állkapcsokra.
- Nyak:
A fej megfelelő tartását engedően elég hosszú, izmos és folyamatosan vastagodik a töve felé, ahol a meredek vállakkal egybefolyik.
- Mellső rész:
A vállízület elöl helyezkedik el, a könyök feszesen test mellett, a mellső lábak párhuzamosan a törzshöz, szabadon mozognak. A mellső lábak rövidek és izmosak, egyenesek és rövid, kemény szőrtől sűrűn fedettek.
- Törzs:
Kompakt. Egyenes hát, széles és erős ágyék. Mély mellkas, a bordák felső részükben íveltek, oldalról laposnak tűnnek. A hátsó bordák mélyen hátranyúlnak, az utolsó borda és a hátsó rész közti távolság a törzs szabad mozgását biztosító lehető legrövidebb.
- Hátsó rész:
Erős, izmos, tetején széles. A lábak rövidek, inasak és izmosak. A combok nagyon izmosak, nem állnak túl szélesen. A csánkok szögellése megfelelő, a test alatt helyezkednek el, mozgásban és álláskor is elég közel vannak egymáshoz. Az egyenes vagy gyenge csánk súlyos hiba.
- Mancsok:
A mellső mancsok nagyobbak a hátsóknál; kerekek, arányosak a test méretéhez, erősek, vastag talppárnával. A talpbőr és a körmök színe feketén előnyösebb.
- Farok:
5-6 hüvelyk hosszú, kemény szőr fedi, nem pelyhes, a lehető legegyenesebb, vidáman áll, nem görbe, se a hát fölé nem lóg. A hosszú farok nemkívánatos, csonkolása semmi szín alatt nem megengedett.
- Szőrzet:
Kétrétegű. A külső szőr kemény, kb. 2 hüvelyk (5 cm) hosszú, mentes mindennemű göndörödéstől. Az aljszőrzet, mely prémre emlékeztet, rövid, puha és tömött. A ritka szőrzet súlyos hiba. Színe fehér.

Ügetés/mozgás:
Szabad, egyenes irányú és könnyed. A mellső lábak a vállakból szabadon nyúlnak előre. A hátsó végtagok lépése szabad, erős és rövid, a térd és a csánk megfelelően behajlik, a csánkok a test alól irányítják a mozgást. A kötött, természetellenes lépés és a tehénállás súlyos hibák.

Méret:
A marmagasság kb. 11 hüvelyk (28 cm).

Hibák:
A leírtaktól való bárminemű eltérés hiba, súlyosságát az eltérés mértéke szabja meg.

Forrás: http://hu.wikipedia.org

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!