KicsiKözepesNagy

Welsh terrier

A welsh terrier az egyik legősibb kutyafajta, Walesből, Nagy-Britanniából, az airedale terrier egyik őse. Magyarországon csak elvétve vadásznak vele, luxuskutyaként tartják.

Terrierek:
Az egyik legősibb terrier, ősi használati céllal, de ma már modern külsővel, manapság is kiváló használati értékkel. A fajta tagjai úgynevezett Old English Broken Haired Black & Tan Terrier egyenes ági leszármazottjai. Innen eredeztetjük a hasonló felépítésű, Brit-szigeteken kitenyésztett hosszú lábú terriereket (a terriereket négy csoportra osztjuk: hosszúlábúak, pl.: airedale, welsh, fox, border, stb., rövidlábúak, pl.: cairn, skót, dandie dinmont, stb., bull típusúak, pl.: angol bullterrier, amerikai staffordshire terrier, stb., toy típusúak, pl.: yorkshire, japán toy).

A welsh terrier:
A welsh elnevezése Walesre utal, magas hegyvidékére, amelynek lakói furfangosságukról és bonyolult nyelvezetükről híresek. A welsh terriert hazájában Daer-gi-Cymrunak nevezik. Rendkívül hasonlít a drótszőrű foxterrierre, de ma még talán kevésbé túltenyésztett, keményebb, edzettebb annál. Feladata a gazdaságok körüli kártevők, róka, borz, patkány, stb. állatok vadászata. A földalatti harcban csak magára számíthatott, ravaszságára, keménységére, ügyességére, gyorsaságára, megfélemlíthetetlenségére. Éppen ezért igen önálló, néhányak megfogalmazása szerint keményfejű, akaratos fajta. Képesnek kellett lennie önállóan megtalálni az ellenfelét, kitartóan űzni, hajtani, s ha úgy alakult, akkor a saját kotorékában felülmúlni, legyőzni és a gazda számára terítékre hozni.

Története:
1885-ben az első Welsh Terrier bajnokság: Bangor Dan Lliw (Pym x Topsy). A következő évben megalakult a Welsh Terrier Club az Egyesült Királyságban. 1895-ben a Welsh Terrier Club kiadta az első hivatalos fajtasztenderdet. 1900-ban az Amerikai Egyesült Államokban megalakult a Welsh Terrier Club of America.

Testfelépítése:
A welsh terrier zömök, közepes méretű kutya. A háta rövid, mellkasa széles. Azokban az országokban, ahol ez megengedett a farkát általában rövidre kurtítják. Egyenes lábain szépen kirajzolódnak az ízületek, mancsai kör alakúak, a macska mancsára emlékeztetők. Mérsékelten hosszú nyaka vaskos és enyhén ívelt. A fej lapos, a stop alig látható. Kis fülei magasan tűzöttek és előrehajlók. A szemek kicsik, nem lehetnek kerekek, tekintetük lelkes. A welsh terrier harapása szabályos ollószerű. Testét merev, drótszerű szőr fedi, amelynek sűrűnek és dúsnak kell lennie, alatta aljszőrzet húzódik. A leggyakoribb és a legnépszerűbb szín a vörösesbarna feketével, illetve a vörösesbarna feketével és szürkével. Lábujjain nem lehet fekete szín és a csánk alatt megjelenő fekete rajzolat vagy fekete szőrszálak kimondottan nem kívánatosak. Szemei sötét színűek.

Vérmérséklete:
A welsh terrier éber, figyelmes, bátor, vidám és mozgékony kutya. Egyszerű, kiegyensúlyozott természete van, s általában eléggé magabiztos. Értelmes, gyengéd és terrier létére eléggé engedelmes. Erősen kötődik a gazdájához. Általában nagyon szeret ásni - azok, akiknek gondozott kertjük van, ezt mindenképpen vegyék figyelembe. A welsh terrier általában türelmes a gyermekekkel szemben. Eléggé szívós kutya. Megfelelő szocializáció híján azonban előbukkanhatnak terrierszerű vonásai, főként a macskákkal és egyéb háziállatokkal szemben, amelyeket zsákmánynak fog tekinteni. A jól szocializált welsh terrier ugyanakkor kijön a többi állattal, bár a szabadban így is figyelni kell, hogy ne támadjon rá az útjába kerülő macskákra. Az idegenekkel szemben tartózkodóan viselkedhet. A kan domináns magatartást tanúsíthat más kanokkal szemben, a szuka e tekintetben szelídebb.

Méretei:
- Marmagasság: 39 cm
- Testtömeg: 9-10 kg

Várható élettartam: 14 év

Forrás:
Patay László: Kutyák - Búvár Zsebkönyvek, 1975. 26. o.

http://hu.wikipedia.org

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!