KicsiKözepesNagy

Orosz fekete terrier

Az orosz fekete terrier egy orosz kutyafajta.

Általános leírás:
A fekete terrierek az átlagnál nagyobb méretű kutyák, erősek, masszív csontozattal és izomzattal. A bőre tömör és rugalmas, ráncok és lebernyegek nélkül. Az e fajtához tartozó kutyák védekezésre készek, az idegenekkel szemben bizalmatlanok. Jól alkalmazkodnak a különböző időjárási viszonyokhoz és könnyen kiképezhetők.

Felépítés:
Erőteljes és robusztus. Hibák: gyenge testalkat vagy gyengén fejlett izomzat. Súlyos hibák: könnyű csontozat, gyenge izomzat. Törékeny és erőtlen testalkat

Méretindex:
A marmagasság-törzshossz aránya 100:105-höz. Hiba: enyhén hosszúkás alak 106:108. Súlyos hiba: láthatóan hosszúkás alak, 108 felett.

Marmagasság:
Kanoknál: 66-tól 72 cm-ig, szukáknál: 64-től 70 cm-ig. Hibák: a kutya túl magasra vagy alacsonyra állított. A marmagasság a kanoknál kisebb, mint 66 cm és nagyobb, mint 72 cm, szukák esetében kisebb, mint 64 cm és nagyobb, mint 70 cm. Súlyos hibák: a túlnőtt vagy a hátvonalhoz képest túl alacsony far. Kanok marmagassága 65 cm alatt és 74 cm felett, szukáknál 63 cm alatt és 72 cm felett.

Viselkedési jellegzetességek:
A fajta rendkívül erős aktivitást testesít meg. A kutyák éberek, erősek, kiegyensúlyozottak, mozgékonyak. Gyors felfogásúak, aktív védekező reakciót mutatnak. Hibák: félénkség, ingerlékenység, temperamentum hiánya. Súlyos hibák: gyávaság, túlzott ingerlékenység, túlzott érzékenység.

Nemre jellemző tulajdonságok:
A nemi jellegek határozottan elkülönülnek. A kanok impozáns méretűek: magasabbak, nagyobbak és tömegesebbek a szukáknál. Hibák: a nemi jellegtől való gyenge eltérés. Súlyos hibák: a nemi jellegtől való jelentős eltérés, egyoldalú vagy teljes rejtett heréjűség, kifejletlen here. Szukaszerű kanok.

Szőrzet:
Erős, durva, kemény, tömör, sűrű, szorosan a bőrre simuló drótszőr. A megtörtnek ható 4-10 cm hosszú szőrzet az egész testet betakarja. A díszszőrzet erősen fejlett: a pofán, a felső ajkon érdes kefeszerű bajuszt, az alsó ajkon pedig szakállt formál. A maron és a nyakon a szőr hosszabb és sörényt alkot. A szemöldökök durvák és bozontosak. A mellső végtagokat a könyökig a hátulsó végtagokat a combokig hosszú durva szőr fedi. Az aljszőr érdes, sűrű.

Szín:
Fekete vagy fekete szürke tűzéssel. Hibák: barnás vagy szürkés árnyalatok. Kicsi fehér folt jelenléte a mellkason. Súlyos hibák: mindenütt barna vagy szürke szín. Vörös vagy fehér foltok jelenléte az állkapcson, a nyakon és a végtagokon.

Fej:
Hosszú, a koponyatájon mérsékelten széles, lekerekített pofacsonttal. A homlok lapos, a stop felismerhető, de nem túl hangsúlyos. Az orrhát a fejtetővel párhuzamos lefutású. Az arcorri rész erős, enyhén keskenyedő, hossza valamivel rövidebb, mint az agykoponyáé. A bajusz és a szakáll négyszögletes hatást adnak a fejnek. Az ajkak vastagok, húsosak. A felső és alsó ajkak az állkapocshoz simulnak, nem lelógóak. Hibák: kisebb fej, domború fejtető vagy túl kifejezett stop, kiálló pofacsontok, laza ajkak. Súlyos hibák: durva, könnyű vagy kerek fej, rövid, nyomott vagy hegyes arcorri rész. Csukaorr.

Fülek:
Magasan tűzöttek, a porcok fölött lógóak, kicsik, háromszögletűek, elülső szélük szorosan a koponyához simul. Hibák: mélyen tűzött, hosszú vagy lengő, illetve a fejtől elálló fülek. Súlyos hibák: felálló vagy félig felálló fülek.

Szemek:
Nem nagyok, oválisak, enyhén ferde metszésűek, sötétek. Hibák: nagy vagy nem elég sötét szemek. Látható harmadik szemhéj, fehéres folt a szivárványhártyán (leucoma). Súlyos hibák: világos vagy különböző színű szemek.

Fogak:
Fehérek, erősek, szorosan záródnak. A metszőfogak egyenes vonalban állnak, ollós harapásúak. Hibák: fejletlen vagy kora miatt nem indokoltan kopott fogak. Törött fogak, melyek akadályozzák a fogak tökéletes záródását. Legfeljebb két első elő zápfog (P1) hiánya vagy egy első és egy második (P2) hiánya. Enyhe szuvasodás, csekély fogkő. Súlyos hibák: nagyon kicsi vagy hiányzó fogak. Nem szabályos sorban álló metszőfogak, a szabályos ollós harapástól való eltérés. Szemfog vagy metszőfog hiánya: egy harmadik (P3) vagy egy negyedik (P4) elő zápfog vagy egy zápfog (M) hiánya. Fogak erősen roncsolt fogzománccal.

Nyak:
Hosszú, erőteljes, a hát vonalával 40-45 fokos szöget zár be. Hibák: rövid, túl vastag. Lebernyeges vagy alacsonyan illesztett nyak.

Mellkas:
Széles, mély, jól ívelt bordákkal, legalább könyökig vagy valamivel lejjebb érő. Hibák: nem elég széles, lapos vagy a könyök felé érő mellkas. Súlyos hibák: hordó alakú, nem eléggé mély, túl lapos vagy túl szűk mellkas.

Has:
Enyhén felhúzott. Hibák: lelógó vagy túl felhúzott hasvonal.

Mar:
Magas, a hátvonalból jól kiemelkedő. Hibák: süppedt, gyengén fejlett mar.

Hát:
Egyenes, széles, izmos. Hibák: laza, keskeny, elégtelenül izmolt. Súlyos hibák: besüppedt (nyerges) vagy ívelt (ponty) hát.

Ágyék:
Rövid, széles, izmos és enyhén domború. Hibák: hosszú vagy nem eléggé domború. Súlyos hibák: süppedt, keskeny vagy púpos.

Far:
Széles, izmos, enyhén lejt a magasan tűzött farok irányában. Hibák: egyenes, enyhén csapolt, izomszegény far. Súlyos hibák: csapott vagy keskeny far.

Farok:
Magasan tűzött, vastag, rövidre kurtított (3-4 csigolyát hagynak meg). Hibák: mélyen tűzött, nem megfelelően kurtított. Súlyos hiba: nem kurtított farok.

Mellső végtagok:
Szemből nézve egyenesek és párhuzamosak. A lapocka és a felkarcsont kb. 110 fokos szöget zár be. A könyökök hátrafelé mutatnak. Az alkarok egyenesek és vastagok. Az elülső lábközép rövid és egyenesen áll. Hibák: kissé meredek vállak, a könyökök enyhe elfordulása kifelé vagy befelé, a kicsit laza lábközép, kifelé vagy befelé forduló mancsok. Súlyos hibák: meredek vállak, a könyökök erősen kifelé vagy befelé fordulnak, ferde lábközép, gyenge lábtő.

Hátulsó végtagok:
A lábak hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak, a mellső végtagokhoz képest kicsik, szélesebben állítottak. A comb izmos és jól fejlett. A lábszárcsontok hosszúak és ferde állásúak, jól szögeltek. Csánkok masszívak, hosszúak, talajra majdnem merőlegesen állók. Hibák: elégtelenül fejlett izomzat, rövid lábszárcsontok, kissé befelé vagy kifelé fordult csánkok, túl gyengén vagy erősen szögelt csánkok, farkaskarom. Súlyos hibák: ugyanazok, mint a hibák, csak sokkal hangsúlyosabban. Túlnőtt far, meredek vagy túlszögelt ízületek.

Mellső és hátulsó mancsok:
Nagyok és erősek, gömbölyűek, jól boltozott újakkal. Hibák: kifelé vagy befelé forduló, elnyúlt mancsok. Súlyos hibák: lapos vagy erőteljesen kiforduló mancsok.

Mozgás:
Könnyed, harmonikus, szabad. Jellemző járásmódja a galopp és a rövid ügetés. Az ügetés során a lábak egyenes vonalon előre mozognak, az elülső lábak megközelítőleg egy képzeletbeli középvonalon nyugszanak, a hát és az ágyéktájék rugalmasan mozog. Hibák: nem teljesen egyenes vonalú mozgás, a mellső és hátulsó végtagok nem megfelelő nyújtása. Súlyos hibák: kötött, nehézkes mozgás, a hátulsó végtagok oldal irányú mozgása, a far erős kilengése, poroszkálás.

Kizáró hibák:
Ollós harapástól való bárminemű eltérés, egyoldalú vagy kétoldalú rejtett heréjűség, a herék hiánya. Foltos szőrzet, fehér foltok a mancsokon. Vöröses foltok, szürke szín. Metsző- vagy egy szemfog hiánya, hármas (P3) vagy egy négyes (P4) előzápfog hiánya, egy zápfog (M) hiánya. A kanoknak két, normálisan fejlett, teljes egészében a herezacskókban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.

Forrás: http://hu.wikipedia.org

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges!